среда, 4. август 2010.

Bolesti zavisnosti kod životinja

Da li i životinje pate od bolesti zavisnosti? Da li su i one, kao i ljudi, željne novih osećanja i veštačkog blaženstva?

Već dugi niz godina, ljudi su fascinirani jednim čudnim ptičijim ponašanjem koje se zove mirmekomanija (od Starogrčkog "mirmeks" što znači mrav i "mania" što znači opsesija). Ovo ponašanje se sastoji iz toga da ptica stoji na tlu pred mravljim gnezdom, dozvoljavajuči mravima da je napadaju. Ptica, po kojoj mravi uveliko gamižu, pada u neku vrstu transa koji traje oko pola sata. Posle tog vremena ptica zbacuje mrave sa sebe.

Ovo ponašanje se javlja kod više ptičjih vrsta - od gavrana pa do papagaja. Naučnicima nije jasno da li ptice koriste formičku kiselinu koju luče mravi da bi se očistile od parazita ili jednostavno uživaju u peckanju koje ona proizvodi.

Među sisarima takođe ima uživaoca raznih supstanci. Mačke, na primer, jedu valerijanu ili mačju travu posle čega ispoljavaju čudno ponašanje - deluju zadovojno i omamljeno.

Laboratorijski miševi se mogu "navući" na duvan za žvakanje.

prevod sa sajta softpedia.com

Šalu na stranu, iako se ovakva ponašanja i želja za stimulansom pojavljuju u životinjskom svetu, narkomanija je u svakom slučaju ozbiljan problem.

Нема коментара:

Постави коментар