четвртак, 15. јул 2010.

Humanost u lečenju bolesti zavisnosti

Šta je to humanost?

Humanost (čovekoljublje, filantropija) je sklop vrednosti i akcija kojima se drugo ljudsko biće tretira sa dostojanstvom i brigom.

To je želja da se bude čovek čoveku (u suprotnosti sa onom "čovek je čoveku vuk"), da se pomogne i zaštiti.

Humanost je osnovica medicine, kao nauke čiji cilj je baš to - pomoć drugim ljudskim bićima.

Grana medicine koja je bavi psihom, a u sklopu nje je i lečenje bolesti zavisnosti, je veoma delikatna oblast. Tu se prepliću narkologija, interna medicina, psihijatrija... Pacijenti su često ljudi na rubu srmrti, izbezumljeni haosom i beznađem u koje su upali.

Onda je jasno zašto je od velike važnosti imati ljudski pristup pacijentima. Tretirati ih kao vredne jedinke, koje zaslužuju da im se pomogne.

U specijalnoj klinici Dr. Vorobjev se primenjuje ruska metoda za lecenje narkomanije. To je savremena i humana metoda, gde pacijent ne pati i ne oseća teskobe i bol. Pacijenti klinike Dr. Vorobjev veruju svojim lekarima koji ih tretiraju kao ljude vredne pomoći i pažnje.

Pacijente obolele od bolesti zavisnosti treba tretirati kao i sve druge pacijente. Slušati njihove sumnje i strahove, objašnjavati im metode (onoliko koliko je to moguće) lečenja i raditi sa njihovom reintegracijom u društvo.

Korišćenje primitivnih i nehumanih mera discipline kao fizička kazna stvarno ne može biti prihvatljivo u 21. veku.

Нема коментара:

Постави коментар